FacebookTwitterLinkedIn

System Defender

Známý též jako: System Defender falešný antivirus
Stupe poškození: Vysoké

Návod na odstranění System Defender

What is System Defender?

System Defender je podvodný bezpečnostní program z dílny kybernetických zločinců, kterému není radno důvěřovat. Jedná se o falešný antivirový software, který má počítačové uživatele vystrašit a přesvědčit je, že byli zasaženi malwarem a viry. K tomuto System Defender využívá provádění falešných bezpečnostních kontrol, falešných seznamů nalezených infekcí a falešných bezpečnostních varování. Program se zpravidla do počítače instaluje bez vědomého souhlasu uživatele a prakticky ihned provádět bezpečnostní kontroly a zobrazovat zprávy o "vysoce rizikovém spywaru". Kromě toho tento škodlivý softwaru upravuje registry infikovaného operačního systému a zablokuje spuštění instalovaného softwaru. Cílem je tedy vzbudit dojem, že byl počítače skutečně zasažen a že Vám System Defender pomůže takovýto problém vyřešit. Ve skutečnosti však žádné z "nalezených" virů nebo malwarových programů v počítači nejsou.

Při našem testování System Defender počítačové uživatele vybízel k zakoupení programů “Spyware Defender 2014”, “Antivirus WIN 2014 Ultimate” a “Antivirus MAC 2014”. Kybernetičtí zločinci zkrátka doufají, že počítačoví uživatelé prováděným falešným bezpečnostním kontrolám uvěří a přimějí tak uživatele k jejich nákupu. Žádný z těchto System Defenderem nabízených programů však důvěryhodným není - jejich zakoupením počítaoví uživatelé pouze zbytečně vyhodí peníze a kromě toho zůstane počítač i nadále infikován.

falešný antivirový program system defender

Aktualizace 25. března 2015 - Kybernetičtí zločinci změnili název programu z "System Defender" na "Security Defender". Tato nová verze nutí uživatele k zakoupení falešného antivirového programu "Defender PRO 2015".

falešný antivirový program security defender (dříve System Defender)

Aktualizovaná verze System Defenderu nutící uživatele k zakoupení falešného antivirového programu "Antivirus Defender 2015":

antivirus defender 2015

Jiná verze System Defenderu nabízející "Malware Defender 2015":

malware defender 2015

Účelem šíření System Defenderu je přesvědčit počítačové uživatele o tom, že je jejich počítač v ohrožení a přimět je tak k nákupu bezcenného licenčního kódu. Jakákoliv platba za program nabízený System Defenderem se však rovná přímému zaslání peněz kybernetickým zločincům - nadto jim odhalíte své citlivé bankovní údaje a může tak dojít k dalšímu odcizení peněz z Vašeho pčtu. Předmětný falešný antivirový program se šíří zpravidla prostřednictvím falešných online bezpečnostních kontrol. Vyskakování těchto oken mají přitom na svědomí pochybné, resp. nebezpečné internetové stránky - při jejich návštěvě se uživatelům zobrazí zpráva, že došlo k zasažení počítače a je třeba si pro náležitou detekci a odstranění infekcí stáhnout nabízený antivirový program. Dalšími způsoby šíření System Defenderu jsou též falešné softwarové aktualizace, falešné video kodeky, trojské koně apod. V případě, že se zmiňovaný program na Vašem počítači vyskytuje, resp. provádí bezpečnostní kontroly, jeho hlášení ignorujte a odstraňte jej co nejdříve z počítače.

System Defender generující falešná bezpečnostní varování:

system defender blokující přístup k internetu system defender generující falešná bezpečnostní varování 7 system defender generující falešná bezpečnostní varování 5 system defender generující falešná bezpečnostní varování 4 system defender generující falešná bezpečnostní varování 3 system defender generující falešná bezpečnostní varování 2 system defender generující falešná bezpečnostní varování

PC status: Potentially unprotected
Potential threat was detected!
View the items that were detected as potentially harmful and the actions that you took on them:
Downloader.JS.Snall.fi
Category: High
Description: This Trojan downloads other files via the Internet and launches them for execution on the victim machine. This program is an HTML page which contains Java Script scenarios. It is 1432 bytes in size.

System Defender škodlivý antivirus provádějící falešnou bezpečnostní kontrolu:

System Defender provádějící falešnou bezpečnostní kontrolu

System Defender generující seznam neexistujících bezpečnostních infekcí s cílem vystrašit uživatele, tak aby tito uvěřili, že byl jejich počítače skutečně malwarem zasažen:

System Defender generující seznam neexistujících bezpečnostních infekcí

System Defender nabízející počítačovým uživatelům možnost zakoupení antivirových programů (“Spyware Defender 2014”, “Antivirus WIN 2014 Ultimate” a “Antivirus MAC 2014” - všechny jsou však falešné) pro odstranění dříve "nalezeného" malwaru (jež se však fakticky v počítači nenachází):

System Defender nabízející zakoupení antivirových programů

Snímek internetové stránky propagující Defender PRO 2015 (falešný antivirový programem nabízený Security Defenderem):

internetová stránka defender pro 2015

Snímek internetové stránky (hxxp://spyware-defender.com) propagující Spyware Defender (falešný antivirový program nabízený System Defenderem):

 internetová stránka falešného antivirového progamu system defender

Snímek internetové stránky (hxxp://avsdefender.com) propagující Antivirus Defender 2015:

škodlivá internetová stránka antivirus defenderu 2015

Platební stránka při zakupování Spyware Defenderu (falešného antivirového programu propagovaného System Defenderem):

platební stránka system defenderu

Platební stránka při zakupování Antivirus Defenderu 2015:

Platební stránka při zakupování Antivirus Defenderu 2015

Snímek webové stránky propagující Malware Defender 2015 (neexistující antivirový program):

webové stránky propagující Malware Defender 2015

Rychlé menu:

Odstranění System Defenderu pomocí Nouzového režimu s prací v síti:

Uživatelé Windows 7:

Přepněte počítač do Nouzového režimu. V menu Start zadejte Vypnout, zvolte Restartovat a OK. Během zapínaní se počítače stiskněte opakovaně klávesu F8, dokud se nezobrazí menu Pokročilé Možnosti Windows, potom zvolte Nouzový režim s prací v síti ze seznamu a stiskněte ENTER. 

Nouzový režim s prací v síti

Video ukazující jak zapnout Windows 7 v "Nouzovém režimu se sítí":

Uživatelé Windows 8: Spuštění Windows 8 v Nouzovém režimu s prací v síti - Přejděte na úvodní obrazovku Windows 8, napište Pokročilé, ve výsledcích vyhledávání zvolte Nastavení. Klikněte na pokročilé možnosti spuštění a otevřeném okně "Obecná nastavení počítače" zvolte možnost Pokročilé spuštění. Váš počítač se následně restartuje s menu pokročilými možnostmi spuštění - v těchto klikněte na tlačítko "Poradce při potížích" a následně vyberte "Pokročilé možnosti. Zvolte možnost "Nastavení spuštění". Klikněte na tlačítko "Restartovat". Počítač se následně restartuje, pro spuštění Nouzového režimu s prací v síti následně stiskněte klávesu F5.

Windows 8 Nouzový režim s prací v síti

Video zobrazující spuštění Windows 8 v "Nouzovém režimu s prací v síti":

Po spuštění počítače v Nouzovém režimu s prací v síti zapněte internetový prohlížeč a stáhněte věrohodný anti-spyware program. V případě, že je stahování zablokované, postupujte podle pokynů níže.

▼ Stáhnout odstraňovač System Defender falešný antivirus

Stažením kteréhokoliv softwaru ze seznamu na našich internetových stránkách souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů a smluvními podmínkami. Veškeré námi doporučované produkty byly podrobně testovány a schváleny našimi specialisty, jakožto jedny z nejlepších řešení pro odstraňování internetových hrozeb.

POZNÁMKA: Pokud nemůžete odstraňovač spustit, klikněte na něj pravým tlačítkem a zvolte možnost "Spustit jako správce". V přípdě, že se instalace anti-malwarového programu stále nedaří nebo nemůžete spustit soubory .exe, zkuste některý z  alternativních zdrojů stahování níže:

  • Zdroj 1 (název souboru je změnen na "iexplore.exe", neboť tento spyware většinou neblokuje)
  • Zdroj 2

V případě že před nebo po odstranění předmětného falešného antivirového programu nejste schopni nainstalovaný software, došlo k tomu, že System Defender změnil asociace .exe souborů v operačním systému. Pro opravu tohoto problému, stáhněte si program pro opravu registrů (odkaz viz níže). Uložte tento do počítače, dvakrát na něj poklikejte, klikněte na "Ano" a následně na "OK" Po restartování počítače by již mělo vše normálně fungovat.

Odstranění System Defenderu - jiný způsob:

System Defender blokuje spuštění instalovaného softwaru, což celý proces činí o něco složitější. Nejlepším způsobem jak tento škodlivý program z počítače odstranit je přihlásit se k některému z nezasažených účtů a provést bezpečnostní kontrolu. V případě, že je to možné, přihlaste se jako "Host" a postupujte podle návodu níže. V případě, že účet "Host" není aktivní, postupujte podle těchto kroků:

Uživatelé Windows 7:

Klikněte na Windows logo (Start), zvolte Ovládací panely.

windows 7 - přístup k Ovládacím panelům

V otevřeném okně zvolte "Uživatelské účty a Rodinná bezpečnost".

Windows 7- přístup

V otevřeném okně klikněte na odkaz "Přidat nebo odebrat uživatelské účty".

Windows 7 Ovládací panely - Přidat nebo odebrat uživatelské účty

V otevřeném okně klikněte na "Guest účet".

Windows 7 - aktivace guest účtu

V otevřeném okně klikněte na tlačítko "Zapnout".

Zapnutí guest účtu ve Windows 7

Uživatelé Windows 8:

Pravým tlačítkem klikněte do levého dolního rohu obrazovky. V menu Rychlého přístupu zvolte Ovládací panely.

Zapnutí guest účtu ve Windows 8 krok 1 - Přístup k Ovládacím panelům

V otevřeném okně klikněte na "Změnit typ účtu" (pod "Uživatelské účty a Rodinná bezpečnost").

Zapnutí guest účtu ve Windows 8 krok 2 - kliknutí na Změnu účtu

V otevřeném okně klikněte na "Guest".

Zapnutí guest účtu ve Windows 8 krok 3 - kliknutí

V otevřeném okně klikněte na tlačítko "Zapnout".

Zapnutí guest účtu ve Windows 8 krok 4 - kliknutí

Restartujte počítač, po zobrazení přihlašovací stránky Windows vyberte účet "GuestL a dále postupujte podle pokynů uvedených níže.

Po přihlášení k účtu Guest si stáhněte doporučovaný software pro odstranění malwaru, proveďte plnou kontrolu systému a odstraňte předmětný škodlivý falešný antivirus ze svého počítače.

▼ Stáhnout odstraňovač System Defender falešný antivirus

Manuální odstranění System Defenderu

Některý spyware může blokovat stahování programů pro jeho odstranění. V případě, že se nedaří stažení programu z výchozího zdroje zkuste některý z následujcích alternativní zdrojů pro stahování níže:

  • Zdroj 1 (název souboru byl změněn na "iexplore.exe", neboť tento většina spywaru neblokuje)
  • Zdroj 2

V případě, že se instalaci nedaří provést, zkuste stáhnutí instátoru uzpůsobeného pro obejití spywarových infekcí. Stažení uzpůsobeného instalátoru

V případě, že se stažení nebo spuštění programu pro odstranění spywaru stále nedaří, postupujte podle následujících kroků:

Krok 1
Některé varianty tohoto spywaru změní proxy nastavení, v důsledku čehož není možné se připojit k internetu (nebo jsou webové stráky přesměrovány na škodlivé či phishingové adresy). Pro obnovení výchozího nastavení si stáhněte a spusťte následující nástroj:

Krok 2
System Defender mění Hostitelské soubory. Hostitelské soubory přitom mají za úkol měnit kanonické názvy na IP adresy. Při jejich modifikaci tak i při zadání správné URL do příkazového řádku dojde k přesměrování na škodlivé webové stránky. Pro vyřešení tohoto problému si stáhněte nástroj Microsoft Fix It, který obnoví nastavení Windows hostitelských souborů na výchozí. Po jeho stažení předmětný nástroj spusťte a postupujte podle pokynů na obrazovce. Odkaz pro stažení je uveden zde:

Krok 3
A je to! Nyní si můžete zkusit stáhnout Odstraňovač malwaru nebo pokud jej již máte stažen tak přímo nainstalovat a spustit. Ve většině případů by tento postup měl být pro odstranění problému dostačující, v případě že nikoliv, popište přesně svůj problém v našem FÓRU a naši technici se Vám pokusí co nejlépe poradit.

Další známé nástroje pro odstranění System Defenderu:

Shrnutí:

Falešné antivirové programy (známí též jako "škodlivé antivirové programy" nebo "scareware") jsou takové aplikace, které se snaží počítačové uživatele přimět k zaplacení neexistentních plných verzí programů, aby tak mohlo dojít k odstranění údajně nalezených bezpečnostních infekcí (ačkoliv je počítače ve skutečnosti čistý). Tyto škodlivé programy jsou vyvíjeny počítačovými zločinci, které je vyvíjí tak, aby vypadaly přesně jako legitimní a legální antivirové softwarové programy. Nejčastěji tyto škodlivé antivirové programy pronikají do počítače prostřednictvím vyskakovacích oken nebo upozornění, které se uivatelům zobrazují při prohlížení internetu a následným stažením do počítače. Dalším klamavou strategií pro šíření scarewaru jsou tzv. exploit kity, infikované emailové zprávy, online reklamní sítě, stahování souborů z cizích počítačů či dokonce přímé telefonáty uživatelům nabízející bezplatnou podporu.

Počítač, který byl falešným antivirovým programem infikován, může být současně napaden i jiným druhem malwaru, neboť falešné antivirové prgoramy bývají nezřídka doprovázeny též trojskými koni a exploit kity. Za zmínku v tomto ohledu stojí, že malware, který počítač zasáhnul, v operačním systému poškozeného uživatele zůstává bez ohledu na to, zda dojde či nedojde k zaplacení a pořízení údajné plné verze programu. Zde je níže uvedeno několik falešných bezpečnostních zpráv, užívaných při šíření antiviru system defender falešný antivirus:

Falešná vyskakovací zpráva užívaná při šíření falešného antivirového programu, příklad 1

Falešná vyskakovací zpráva užívaná při šíření falešného antivirového programu, příklad 2

Počítačoví uživatelé, kteří se s infekcí falešným bezpečnostním softwarem potýkají, by v žádném případě neměli zakupovat jeho "plnou" verzi, neboť zaplacením na licenční kód fakticky dochází pouze k odeslání peněz a bankovních údajů kyberzločincům. Uživatelé, kteří již čísla svých kreditních karet (případně jiné důvěrné informace) poskytnuli, by měli neprodleně kontaktovat vydavatele, resp. správce kreditní karty, tak aby nedošlo k jejímu zneužití, a informovat je o tom, že se stali obětí podvodného nákupu bezpečnostního softwaru. Níže je uveden snímek stránky, jež má přimět uživatele k zakoupení neexistující plné verze system defender falešný antivirus a jiných škodlivých antivirových programů:

Příklad internetové stránky sloužící k získání platebních informací

Pro ochranu počítače před system defender falešný antivirus a dalšími škodlivými antivirovými programy by měli uživatelé:

  • Mít operační systém a instalované programy vždy aktualizované.
  • Používat legitimní antivirové a antispywarové programy.
  • Být ostražití při klikání na odkazy na sociálních sítích a v emailových zprávách.
  • Nedůvěřovat vyskovacích zprávám, které uvádějí, že je počítač nakažen a nabízí Vám stažení bezpečnostního softwaru.

c falešným antivirovým programem:

  • Rušivá vyskakující bezpečnostní varování.
  • Upozornění na upgradování a pořízení placené verze programu pro odstranění údajně nalezeného malware.
  • Zpomalení výkonu počítače.
  • Zablokování aktualizací Windows.
  • Zablokovaný správce úloh.
  • Zablokované internetové prohlížeče nebo nemožnost navštívit internetové stránky prodejců legitimních antivirových programů.

V případě, že máte o system defender falešný antivirus nebo o jeho odstranění další informace, sdílejte prosím své poznatky níže v sekci komentáře.

Zdroj: https://www.pcrisk.com/removal-guides/8382-system-defender-fake-antivirus

▼ Přidat komentář

Naše příruky pro odstranění malwaru jsou zdarma. Chcete-li nás podpořit, můžete nám zaslat i drobný finanční příspěvek.

Instrukce pro odstranění v dalších jazycích
QR kód
System Defender falešný antivirus QR kód
Načtením tohoto QR kódu budete mít možnost snadného přístupu k odstranění System Defender falešný antivirus reklam na Vašem mobilním zařízení.